Срещата с Делян Пеевски е лош знак към българските граждани

Срещата с Делян Пеевски е лош знак към българските граждани

Във връзка с вчерашната среща, проведена в рамките на белгийското председателство на Европейския съвет, на Делян Пеевски с посланиците на страните членки на ЕС, сдружение „НИЕ ИДВАМЕ“ изразява неразбиране и възмущение.

Убедени сме, че белгийската страна не е забравила, че Делян Пеевски е с наложни санкции от страна на САЩ по смисъла на закона „Магнитски“, с което Вашингтон ясно показа, че го смята за замесен в „търговия с влияние, корупция, подкупи“. Допълнително, той е в аналогичен санкционен списък на Великобритания, като от Лондон още по-директно заявяват, е лидерът на ДПС е лишил България от ресурси, важни за нейното икономическо и социално развитие, а парите, които е трябвало да бъдат използвани за ремонт на пътища, строеж на болници и за насърчаване на икономическия растеж, са се озовали в джобовете на корумпирани лица.

Наясно сме, че всяка страна и нейните дипломатически представители имат право да провеждат срещи по свое усмотрение, но точно тази е лош знак към българските граждани. През 2020 г. ЕП излезе със специална декларация срещу този тип действия и управление в България. ДПС има и друг съпредседател, който не би донесъл подобно звучене на тази среща. Въпреки привързаността на сдружение „НИЕ ИДВАМЕ“ към ценностите и членството в ЕС, не можем да спестим огорчението си от този дипломатически ход, който легитимира създателите на тези проблеми, които често присъстват в препоръките на ЕС към България.

Убедени сме, че ако ставаше дума за белгийски граждани с подобна репутация, Белгия не би приветствала топли контакти на държавно ниво с българските институции.

 

Николай Хаджигенов

Арман Бабикян

Мария Капон