България да реагира на хуманитарния ужас, предизвикан от Москва

България да реагира на хуманитарния ужас, предизвикан от Москва

Сред засегнатите от наводнението са хиляди българи

Разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа е поредното безпрецедентно посегателство върху човечеството. Последствията от тази предизвикана екокатастрофа заплашват живота на хората в стотици селища на Украйна, екосистемата на Европа, безопасността на най-голямата атомна електроцентрала на континента и добива на стратегически важни земеделски култури.

За “Ние идваме!” е необяснимо мълчанието на българския парламент и липсата на позиция относно това чудовищно хуманитарно злодеяние.

Наблюдавайки надпреварата за жертвоготовност и родолюбие на всички политически субекти в Народното събрание, искаме да напомним на народните представители, че в епицентъра на тази катастрофа се намират десетки хиляди таврийски и бесарабски българи, които населяват застрашените селища.

Призоваваме българския парламент незабавно да излезе с ясна позиция относно поредния терористичен акт от страна на режима на Путин.

Призоваваме българското правителство да вземе необходимите мерки с ясна държавническа позиция пред руския президент и правителство, както и необходимите ответни дипломатически действия.

Каховската водноелектрическа централа, както и част от населените с таврийски и бесарабски българи селища, се намират на окупираните от Руската федерация територии. Посегателството върху нашите сънародници е на практика посегателство върху българския народ.

Снимка: EPA/БГНЕС