България не понася фашизъм!

България не понася фашизъм!

Публикуваният колаж на г-н Соломон Паси, обграден от нацисти, в пропагандните мрежи на „Възраждане“ намираме за срамно не само за българския парламентаризъм, но и унижение на България като цивилизована страна, член на ЕС.

Подигравката със съдбата на милиони евреи, убити в лагерите на смъртта по време на Втората световна война, е срамен акт върху лицето на България, която е една от малкото страни, постъпила достойно, отказвайки да предаде съгражданите си пред натиска на Нацистка Германия.

Уронването на авторитета на България и подигравката с тази историческа трагедия е знак, че проруските интереси са агресивно насочени срещу демократичния ред в страната ни и имат за цел да разделят българското общество, за да реализират политиката на Владимир Путин. Същата държава преди години обвини Полша в сътрудничество с Райха, при положение, че Съветският съюз вероломно нападна тази страна в ясно съглашение, подписано на 23 август 1939 г., известно като Тайният протокол към Пакта „Рибентроп–Молотов“.

Правителството, парламентът и правораздавателните органи очевидно толерират подобни прояви, вместо да подходят с цялата строгост на закона по отношение на всички онези, които унижават. Неглежирането и отлагането на противопоставянето на подобни прояви е не просто подкрепа, но и поредна стъпка към фашизма. Фашизмът възниква по време на война – Първата световна. Сега отново се води война в Европа и фашизмът за пореден път надига глава. Традицията на бъргарския народ и родовата му памет никога няма да приеме толерантно отношение към подобно извращение и потъпкване на хуманизма.

 

Николай Хаджигенов

Мария Капон

Арман Бабикян