България позорно избяга от решението за създаване на международен трибунал за военните престъпления в Украйна

България позорно избяга от решението за създаване на международен трибунал за военните престъпления в Украйна

„Ние идваме!“ смята за позорен факта, че българските представители в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) са напуснали предсрочно сесията на асамблеята и са се завърнали в България, с оправданието за важни политически задачи в София. По този начин български евродепутати не са гласували за създаването на международен трибунал в Хага за военни престъпления от представители на руските и беларуските политически и военни лидери. Става дума за тези, които са подготвили и реализирали кръвопролитието, което взе хиляди жертви и унищожи цели градове в Украйна.

С тази стъпка България става известна не само с пороците на правосъдната си система, но и делегацията, водена от депутата от ГЕРБ Георг Георгиев, бойкотира възстановяването на международния правов ред и справедливост. Това е пряко доказателство за лицемерието на партията на Борисов, която в собствената си страна неуморно предлага евроатлантически консенсус и солидарност.

Този институт в Хага би персонализирал вината за безчинствата във войната, от една страна, а от друга – би отнел вината от цели народи, които днес биват считани за виновни.

Няма вътрешнополитическо събитие, което да оправдава подобно жалко поведение, което ще легне на съвестта на партиите, чийто представители са избягали от отговорност.