България стои като придатък на руско разследване, но мълчи за касапницата в Украйна

България стои като придатък на руско разследване, но мълчи за касапницата в Украйна

„Ние идваме!“ призоваваме българските власти за сериозно и професионално поведение в рамките на криза, в която се спекулира с името на България. За нас остава неизвестна причината българската изпълнителна власт и служби да проверяват информация, свързана с камиона, експлодирал на Кримския мост, публикувана от руски официални лица.

Има ли отправено към България запитване от Следствения комитет на Русия, за да се извършва подобна проверка или инициативата е на българските власти?

На кого ще бъдат предоставени заключенията от тази проверка и какви последващи стъпки предвижда изпълнителната власт?

Откъде председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран, че предполагаемият камион не е натоварен на българска територия с взривни материали? Ще бъдат ли проверени тези негови твърдения от ДАНС, за да представи доказателства?

Не смятаме за отговорно България да се държи като виновна държава, без да са представени никакви детайли от руска страна. Обяснителният режим злепоставя страната ни, която в същото време трябва да реагира безпрекословно и ясно на днешните масирани ракетни удари по градове като Киев, Запорожие, Днепър, Житомир, Хмелницки, Тернопол, Лвов, Кропивницки, Кременчук, Суми, Харков и други. Бяха атакувани граждански обекти – жилищни сгради, болница, лицей, пощенска станция, аптека, застрахователна компания, библиотека, магазини, кафенета, фризьорски салон, паркинг и т.н. Поведението на Русия като страна-терорист надхвърля представите за война и е насочено към унищожение на една нация, а не на нейната армия. В същото време има ясни дипломатически сигнали за готовността на Беларус да се включи във войната.

Като цивилизована страна, България трябва да оценява рисковете и да има ясна и отчетлива външнополитическа реакция на фона на случващото се, вместо да се държи като придатък на руско разследване. Страхът и зависимостите на управляващите могат да бъдат временно явление, но срамът ще остане да петни името на цяла България.