Една година война!

Една година война!

Внимание, говори София! Предаваме важно неправителствено съобщение:

Граждани и гражданки на България! На тази дата преди една година, без обявяване на война, руските въоръжени сили атакуваха независима Украина. Започна Великата Отечествена война на украинския народ срещу руско-путинските агресори. Украинската кауза е справедлива! Врагът ще бъде победен! Победата ще бъде наша!“

Приблизително по този начин би звучал текстът, произнесен от Левитан в наши дни, ако видеше какво се случва в Европа. И в онези години Сталин не се посвени, като съюзник на Хитлер, да нахлуе в Полша. Имаше готов план за още страни. Втората световна беше в ход, но стана Отечествена, чак когато пострада Русия. Цивилизованият свят единствен оказа подкрепа.

Днес Путин не се посвени да нападне Грузия, Молдова, да си вземе Крим. Цивилизованият свят отново ще помогне на нападнатия. И пак ще победи!

Как беше с България в онази война? Хиляди убити в битката с фашизма във втората фаза; милиони платени за съюза с фашизма в първата фаза и морален шамар за срамната ни политика.

Какво правим днес? Президентът любезничи с агресора, ние помагаме тайно на Украйна и печелим презрението на съюзниците.

Какво научихме за една година? Че властта нищо не е научила за 75 години и отново се дърпа срамно встрани от историята. Но историческото време тече и за нас пак ще останат последните редове. А България не е голяма страна и лесно може да се научи да помага на по-слабия, на угнетения, на нападнатия открито – с цялото си сърце и мъжеството на политиците.

Иначе, победата и днес ще бъде за Украина и цивилизования свят.