Граждански конвент за правосъдие предложи пет стъпки, които  за пет месеца да „отпушат“ правосъдната реформа

Граждански конвент за правосъдие предложи пет стъпки, които за пет месеца да „отпушат“ правосъдната реформа

До 30 юни правосъдното министерство ще внесе предложение за изменения в НПК, които ще променят и отделни разпоредби в ЗСВ, свързани с независимото разследване на главния прокурор от съдия

 

Сдружение „Ние идваме!“ събра на едно място доказани юристи – практици, представители на законодателната, съдебната и изпълнителната власт, за да обсъдят пет ключови промени в правосъдието, които могат да “отпушат” правосъдната реформа. На конференция: „Граждански конвент за правосъдие в пет стъпки – НИЕ ЗНАЕМ!”, участниците показаха как в пет стъпки за пет месеца могат да се генерират поне 5 видими резултата, които не се нуждаят от конституционно мнозинство, но могат да започнат ефективно да променят системата.

Събрахме едни от най-силните гласове, които безапелационно посочват недъзите на правосъдната система, но и решенията за отстраняването им, каза председателят на „Ние идваме!“ адв. Николай Хаджигенов. По думите му това са хора с неоспорим авторитет, безкомпромисни професионалисти с ясна и последователна позиция, открояващи се носители на духа на правото и ярки негови защитници.

Сред участниците в конференцията бяха адв. Михаил Екимджиев, съдия Атанаска Дишева – ВСС, съдия Олга Керелска – ВСС, адв. Георги Атанасов, адв. Ивайло Дерменджиев, адв. Андрей Янкулов, адв. Николай Хаджигенов, адв. Ина Лулчева от Висшия адвокатски съвет, както и народни представители, представител на конституционния съдия Янаки Стоилов, заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, общественици, преподаватели, дипломати.

Конвентът обсъди и предложи решения по 5 ключови теми, сред които реформа във ВСС чрез изменение на Закона за съдебната власт, КПКОНПИ – новият закон, край на порочната практика с „вечният обвиняем“ с изменения в НПК.

Адв. Екимджиев и съдия Керелска дадоха самостоятелни основания за предсрочно прекратяване мандата на ВСС, които не противоречат на Конституцията и могат да бъдат реализирани в кратки срокове.

Адв. Екимджиев посочи и основание, с изменение на НПК, чрез което да може да се ограничи функционирането на главния прокурор, чрез предсрочно освобождаване от мандат.

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев обяви, че до 30 юни министерството ще внесе Закон за изменение и допълнение на НПК, който ще промени и отделни разпоредби в Закона за съдебната власт. Те се отнася за независимото разследване на главния прокурор от съдия, реформирането на института на „вечния обвиняем“ и други важни промени в наказателния процес.

В рамките на събитието бяха разгледани още предложения за български вариант на закона “Магнитски” – какъв да бъде добрият подход за имплементирането му в нашето законодателство, както и за ролята на Адвокатурата като активна страна в правосъдната реформа.

Резултатите от работата на конференцията ще бъдат обобщени и внесени в Министерството на правосъдието и Народното събрание на Република България, като основа за ускорител на реформата, съобщиха организаторите на конференцията от сдружение „Ние идваме!“