Искаме незабавна съдебна реформа

Искаме незабавна съдебна реформа

Флашмоб под мотото „Да им пречупим чадъра!“, организирано от „Ние идваме!“, събра пред Съдебната палата десетки граждани, които поискаха незабавна съдебна реформа и премахване на чадъра на прокуратурата над извършените престъпления. Хората поставяха счупени чадъри и развалена цаца върху огражденията и стъпалата между скулптурите с двата лъва, за да покажат, че не искат „под счупения чадър на главния прокурор Иван Гешев да скрият обратно подалият оставка председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров“.

В инициативата се включиха част от учредителите на „Ние идваме“ – Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон, Валентина Василева, Георги Табаков, Теодор Ангелов, приятели, съмишленици, симпатизанти на сдружението, граждани от антиправителствените протести през 2020 г.

„Правосъдието не е място за пенсиониране на хора, които бранят корупцията. Този принцип на корумпираната държава и на овладяната държава от корупцията, трябва да изчезне“, заяви адв. Хаджигенов, председател на сдружение „Ние идваме!“. Той напомни предишна акция на „Отровното трио“, когато ядоха цаца вътре в Съдебната палата  знак на протест срещу тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. „С връщането на Цацаров във ВКП сега, положението е същото, нищо не се е променило. Цацаров няма място в прокуратурата, освен като обвиняем“, категоричен бе Николай Хаджигенов.

Той призова правителството и парламента да се заемат час по-скоро със съдебната реформа, за да не се задълбочават проблемите в обществото. „Всичко зависи от правосъдната реформа. Има правосъдна реформа – правителството живее, няма правосъдна реформа – а то няма – правителството умира. Това важи и за парламента, защото реформа се прави в парламента. Сега правителството работи, а парламентът – спи“, каза още председателят на „Ние идваме!“

От своя страна и Арман Бабикян също призова за незабавна съдебна реформа. „С този флашмоб изразяваме недоволството си, че все още не са предприети законодателни инициативи за промяна на правосъдната система. Вместо да се правят законодателни промени, се харчат дни за разговори на тема кой от кой вход ще влиза, къде да си носи сертификата и дали да слагаме кабинки, което е комично. Два дни в настоящият парламент се занимаваха със зеления сертификат, а на нас (в предишния) само два дни не ни стигнаха да премахнем специализираната прокуратура“, категоричен бе той. Законопроектът е готов и може веднага да се извади, но освен експертиза, трябва да има и воля, за да се случат промените в правосъдната система, коментира още Арман Бабикян. Той изрази надежда, че властта все пак ще си свърши работата в областта на съдебната реформа.