Комисията по културата и медиите в НС да изслуша незабавно председателя на СЕМ

Комисията по културата и медиите в НС да изслуша незабавно председателя на СЕМ

„Ние идваме!“ за пореден път заявява, че Кремъл има своето лоби на ключови позиции в сигурността на страната ни. Поредна сянка на съмнение хвърля изявление на председателя на СЕМ Соня Момчилова при участието й в предаването „Контракоментар“, с водещ Асен Генов.

Позицията на г-жа Момчилова, че гледната точка на Москва трябва да се разглежда като втора – равнопоставена гледна точка в конфликта, е или липса на основни професионални принципи и общочовешки ценности, или е откровено обслужване на държава – агресор.

Недопустимо е председателят на СЕМ да приравнява обществените медии със сайтовете за фалшиви новини и да отъждествява лъжата и пропагандата с официална информация.

Недопустимо е председателят на СЕМ да не е запозната, че зверствата в Буча са доказано военно престъпление, а не пропаганда на Украйна и да защитава изречените лъжи от Костадин Костадинов, че българските моряци на кораба „Царевна“ са били задържани от украинската армия, при положение, че пристанището в Мариупол е обсадено от Русия.

Също така напомняме на председателя на СЕМ, че България е обявена за вражеска държава от Кремъл, а българският разследващ журналист Христо Грозев е обявен за издирване от Руската федерация.

Горещо съветваме председателят на СЕМ да направи справка колко са осъдените и убити журналисти в Русия, както и дали има останали независими руски медии и журналисти на територията на Русия, преди да изразява желание да има  български кореспонденти там.

За нас е недопустимо мълчанието и липсата на позиция и действия от страна на евроатлантическото мнозинство в Народното събрание спрямо позицията на г-жа Момчилова.

„Ние идваме!“ настоява председателят на СЕМ да бъде незабавно изслушана от Комисията по културата и медиите в Народното събрание и да бъде поискана нейната оставка.