Конференция ще обсъди ключови промени, които да „отпушат“ правосъдната реформа

Конференция ще обсъди ключови промени, които да „отпушат“ правосъдната реформа

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза “Ние идваме!” организира конференция: „Граждански конвент за правосъдие в пет стъпки – НИЕ ЗНАЕМ!”. На нея утвърдени юристи и общественици ще дискутират пет ключови теми в правосъдието, които не се нуждаят от конституционно мнозинство.

Липсата на адекватен подход от страна на институциите по темата правосъдна реформа ни провокира да организираме това събитие и да покажем нагледно как в пет стъпки за пет месеца могат да се генерират поне 5 видими резултата, с които да се “отпуши” правосъдната реформа, каза Николай Хаджигенов – председател на „Ние идваме!“.

Гражданският конвент ще предложи решения в следните теми:

  1. Реформа във ВСС чрез изменение на Закона за съдебната власт.
  2. КПКОНПИ – новият закон.
  3. Вечният обвиняем – край на тази порочна практика. Изменения в НПК.
  4. Българският вариат на закона “Магнитски” – добрият подход.
  5. Адвокатурата – активната страна в правосъдната реформа.

„Наясно сме, че нито една промяна в тази сфера няма да е трайна и устойчива, ако не е закрепена на конституционно ниво. За това обаче видимо в момента няма ресурс. Същевременно има стъпки, които могат да се предприемат, за да имаме малко повече правосъдие“, коментира Николай Хаджигенов. По думите му достатъчно дълго всички се крият зад конституционната реформа и се оправдават с нея, защото няма как да се случи сега. Правосъдната реформа не е само в Конституцията“, категоричен е председателят на „Ние идваме!“.

Форумът ще се проведе на 20 юни 2022 г., от 10:00 часа в хотел HYATT REGENCY SOFIA. Резултатите от работата на конференцията ще бъдат обобщени и внесени в Народното събрание, съобщават организаторите.