LAWEYRS STAND FOR UKRAINE

LAWEYRS STAND FOR UKRAINE

„Ние идваме!“ организира група за безвъзмездна правна помощ за бежанци от Украйна

Движение „Ние идваме!“ организира група от юристи за оказване на безвъзмездна правна помощ за бежанци от Украйна. Групата от адвокати-доброволци ще консултира и подпомага нуждаещите се украински граждани по въпроси от различно естество, възникнали при пристигането и пребиваването им на територията на Република България. „Адвокатите по условие винаги са на бойното поле. Време е за пореден път да покажем каква е същността на тази професия“, каза председателят на „Ние идваме!“ адв. Николай Хаджигенов. По думите му в подобни преломни моменти най-малкото, което можем да направим, е да предоставим безвъзмездно своите знания и умения на нуждаещите се – всеки в своята компетентност.

„На протестите през 2020 г. създадохме две групи от адвокати, които да поемат защитата на всички нуждаещи се от правна помощ – задържания под стража, наказателни производства, актове за административни нарушения, дела и всичко онова, от което протестиращите имаха нужда като правна помощ. Групите бяха две, доколкото част от адвокатите искаха да помагат и го направиха по най-добрия възможен начин, без каквато и да било публичност. Сега е моментът да създадем отново група за безвъзмездна правна помощ от всякакво естество на бежанците от Украйна, съставена от адвокати – доброволци“, посочи адв. Хаджигенов.

Всеки адвокат, който би искал да се включи в групата, може да изпрати имейл на standforukraine@nieidvame.org или SMS на тел.: +359888991101. Нужно е да посочи имена, телефон и/или имейл за контакт, град на упражняване на дейността и езиците, които ползва.

Списък с имената и контакти на адвокатите ще бъде на разположение в Посолството на Украйна в София, Българския Червен кръст и на г-жа Олена Коцева – председател на СУОБ “Мати Украйна”, които ще ги предоставят на нуждаещите хора. „Доколкото идеята е да окажем помощ, списъкът с адвокатите няма да бъде публичен“, посочват от сдружение „Ние идваме!“.

 

Николай Хаджигенов

Арман Бабикян