Мария Капон: Какво се случи с пенсиите? Необходими са спешни решения

Мария Капон: Какво се случи с пенсиите? Необходими са спешни решения

Днес беше ден на шок и от сутринта ми звънят да ме питат как, всъщност, са изчислени пенсиите. Над 500 хиляди пенсионери – това са една четвърт от майките и бащите ни, са получили по-малко пари „в портфейла“ (лаф на Мика Зайкова) на днешната дата. Не разбират какво се е случило. Предупреждавах, че трябва да остане добавката от 120 лева за трите тежки зимни месеца, вместо гласуваните от 47-то Народно събрание 60 лева добавка. От парламентарната ни група настоявахме за спешно преизчисление на пенсиите като втора стъпка. Няколко пъти обяснявах, че, всъщност, във внесената актуализация имаше капан при пенсиите, ние направихме минималната пенсия на 370 лева, (служебният кабинет я беше внесъл на 340 лева). За капак, освен, че я няма добавката от 120 лева, а е намалена на 60 лева, НОИ решават (и тук въпросът е КОЙ нарежда?!) да не включат индексацията на пенсиите от 2018 г. и 2019 г. Извинявайте, но кои са НОИ без парламента? Ще има ли изслушване по темата? Кой ще се изправи от управляващите в полза на насълзените очи на нашите родители?

Ръстът на пенсиите въобще не е обявения среден 12,5%. Дали е обикновена глупост, или някой си е мислил, че ей така ще мине? Ами не, няма да мине. Днес чувам, че говорят за допълнителни компенсации през февруари… Сериозно ли? Напълнихте със сълзи очите на възрастните хора в пика на коронакризата и необходимостта от повече пари за лекарства, освен за дърва, за парно, за ток… А ги оставихте с по-ниски доходи.

Няма време за тупане на топката, за очаквания за бюджетна процедура. Започнете веднага подготовката за повишаване на пенсиите чрез промени в Кодекса за социално осигуряване: за хората с увреждания, за пенсиите за старост, за включване на индексациите от последните години, както и да се преизчислят всички пенсии на база осигурителен доход от 2020 г. (внесли сме законите още в 45-тото и 46-тото Народно събрание)

Не сте сами! Това ви обещах и ще направя всичко необходимо да не допуснем тази несправедливост! И да, очаквам извинение и реални действия сега! Веднага! Не след месец или някога!

#Ниеидваме