„Ние идваме!“: Искаме оставката на министъра на отбраната Стефан Янев

„Ние идваме!“: Искаме оставката на министъра на отбраната Стефан Янев

Движение „Ние идваме!“ се обръща към министър-председателя Кирил Петков и към коалиционните партньори от управляващото мнозинство, с ясно искане за освобождаване от ангажимент на министъра на отбраната Стефан Янев.

Отчитайки съществения принос в управленския баланс и стабилност, които осигури г-н Янев в качеството си на служебен премиер, си даваме сметка, че в днешния критичен за страната момент той не може и не успява да защити националните ни интереси.

Във всички документи на НАТО, които сме одобрили като страна, случващото се в Украйна и инвазията на руските войски са определени като война. Използването на дипломатични евфемизми в условия на агресивно нападение, разиграващо се пред очите на целия свят, смятаме за обидно към интелекта на българското общество.

Натрапчивото нежелание да се изпратя военни доставки за отбраняваща се Украйна приемаме като липса на солидарност и отказ от защита на демокрацията в момент, в който наши православни братя са подложени на смърт и унищожение. Характеризирането на съюзническите войски като войски на чужда държава, които ще бъдат дислоцирани в България при нужда, показва пълно неразбиране както на ангажиментите ни в НАТО, така и на възможностите на българската национална сигурност и отбрана.

Искането ни не бива да се приема като желание за дисбаланс в управляващата коалиция и атака срещу правителството, но липсата на реакция поставя България в тези решителни дни в ситуация, в която е незащитена, от една страна и ще плати цената на санкциите, от друга. Убедени сме, че Република България не може да си позволи подобна рискована политика срещу цената на един министерски пост.

 

Николай Хаджигенов

Арман Бабикян