Николай Хаджигенов: Репресия срещу ГЕРБ? Пускам сълза от умиление

Николай Хаджигенов: Репресия срещу ГЕРБ? Пускам сълза от умиление

Целият ресурс на МВР бе впрегнат да работи срещу

мирно протестиращите български граждани

 

„Обвиненията в реваншизъм от страна на ГЕРБ, които управляваха официално, звучат като оправдание. Когато идват от страна на ДПС обаче, които твърдят, че не са управлявали, будят недоумение“, заяви народният представител Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ!“ Ние идваме!“. „Ако не сте управлявали, тогава няма реваншизъм“, посочи Хаджигенов. Изказването му дойде в отговор на идентични позиции, изразени от депутати от двете политически сили в рамките на дебата за създаване на Временна комисия за изясняване на факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то НС, предложена от ГЕРБ-СДС.

Намирам, че искането за създаване на точно такъв тип комисия е интересно. Някой от вас задава ли си въпроса какво работи главния прокурор на Република България? Защото нещата, за които говорим, не са ли престъпления?, попита риторично Хаджигенов от парламентарната трибуна. Според него те се вършат от десетилетия и се вършат от всички. „Всеки един главен прокурор, някак си удобно пропуска тези, които са на власт, след което се обръща срещу тях. Същата тази прокуратурата сега разследва нас, като извършители на опит за въоръжено въстание“, каза адв. Хаджигенов. Разследването е по чл. 95 от НК, Глава първа: Престъпления против републиката – раздел Измяна, който гласи, че всеки, който „с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна“.

Този текст, създаден през 1968 г., не е използван никога, подчерта Николай Хаджигенов и направи паралел с действията на служебното правителство срещу купуването на гласове – за връчване на предупредителни протоколи на партийни активисти и заподозрени длъжностни лица да спазват закона, определено от ГЕРБ като репресия. „От друга страна има огромно ОПГ, експлоатирани са огромно количество СРС-та, целият ресурс на МВР е впрегнат да работи срещу мирно протестиращите български граждани. Всяка една служба, включително тези, на които не им е работа, като Вътрешна сигурност на МВР, работят това. И същевременно, видите ли, имало репресия срещу ГЕРБ. Това е моментът, в който пускам сълза от умиление“, категоричен бе Николай Хаджигенов.