Русия залага енергийна бомба на България,  с помощта на служебния кабинет на Радев

Русия залага енергийна бомба на България, с помощта на служебния кабинет на Радев

Правителството на президента Румен Радев направи поредна стъпка, за да увеличи енергийната зависимост на България от Руската Федерация. Служебният кабинет отмени решение на предишния редовен за диверсификация на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

В условията на посочена като вражеска държава от режима на Путин, България вече беше лишена от доставки на газ, което постави икономиката и битовите потребители в условия на криза. За да се стигне до там, ръководството на „Булгаргаз“ при предишния служебен кабинет на президента Радев отказа умишлено огромни обеми от по-евтин азерски газ.

Днешният кабинет на Радев, начело с Гълъб Донев, отмени решение на кабинета Петков, което е продължение на политиката за диверсификация на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“, стартирала през 2019-та година. С това се залагат основите на нова криза, която заплашва електроенергийната система на цялата страна.

Смятаме тези действия за умишлени, защото запасите от гориво на централата са за около 2 години. Също толкова продължителен е и срокът за получаване на разрешение, проверка на документацията и изпитания за алтернативно гориво от Агенцията за ядрено регулиране на България. С настоящият акт на Министерски съвет държавата се изправя пред реалната опасност да има възможности за диверсификация отново чак през 2025 / 2026 година.

Комичните аргументи на ресорния министър, че с това решение се осигурява по-голяма конкурентна среда и евентуално по-ниски цени, отваряйки възможност за участие на повече американски и европейски компании, не си струват коментар. Лицето Росен Христов едва ли може да изброи повече от една американска компания, извън „Уестингхаус Електрик Швеция“ и „Фраматом“ от ЕС, които произвеждат свежо ядрено гориво. Втората компания е в съдружие с ТВЕЛ – Русия и това уточнение е достатъчно да си обясним защо 8 от 15-те реактора, дори във воюваща Украйна, са заредени с гориво на „Уестингхаус“ и работят безпроблемно.

Надяваме се политическите сили, които поне са декларирали евроатлантическите си разбирания и други, които имат сериозно отношение към националната ни сигурност, да реагират веднага на това безумие.

„Ние идваме!“ ще информира за казуса Европейската комисия, в синхрон с усилията на цяла Европа за диверсификация и отскубване от енергийната зависимост от Русия.

 

Сн. АЕЦ „Козлодуй“ – https://www.kznpp.org/