Скандална регистрация на две успоредни дружества за източване на парите за Националната детска болница

Скандална регистрация на две успоредни дружества за източване на парите за Националната детска болница

Скандална регистрация на две успоредни дружества за източване на парите за Националната детска болница изскочи при изслушването на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по темата. По молба на народния представител Мария Капон той потвърди за груби нарушения и измами в процедурата, свързана с изграждането на болницата. Две дружества с идентични имена (едно еднолично акционерно дружество и второ – акционерно), са регистрирани в Търговския регистър (ТР) в рамките на 12 дни с еднакви документи и с една вноска от 30 млн. лв. по набирателната сметка за капитал. Едното дружество заменя другото в процедура по ЗОП, поясни Мария Капон. „Това е измама! Кой си позволява в ТР да регистрира две дружества с едни и същи документи?  Това е измама на двойно държавно ниво – и от ТР“, категорична бе Мария Капон. Според нея двете дружества са две хранилки и е добре да се знае в кое от тях се водят парите. „Защото тук става въпрос за eдни 30 млн. и къде да бъдат преведени останалите 50 млн. Добре е да знаем и какви са заплатите в тези две хранилки“, коментира народният представител от ПГ „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров потвърди вписването в ТР на 26.08.2020 г. на правен субект с наименование „Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД – държавно предприятие и съответно на 8.09.2020 г. (със същото удостоверение на ПИБ и на базата на същото Решение № 3 на МС)  на второ търговско дружество с наименование „Здравна инвестиционна компания детска болница“ ЕАД. То има същото седалище и адрес на управление, същия съвет на директорите, същото удостоверение за внесен капитал, същия предмет на дейност и същия устав. „Тези две дружества фигурират по този начин и до този момент. Това е едно от тежките нарушения, което установихме по процедурата, наред с другото тежко нарушение по отношение на смяна на възложителя, на сключване на договор с невъзможен предмет на изпълнение, на изплащане на авансова сума за строително-ремонтни работи, преди да има всякакво проектиране, преди да има дори и виза за проектиране“, каза още служебният здравен министър.

Това е поредно доказателство, че битката за детската болница в България не е битка за детския живот, за иновативна медицина, високи технологии и подкрепа за лекари, деца и родители, а битка за 100 милиона, каза Мария Капон. Тя изброи скандалните факти около сагата с изграждането на Националната детска болница. Първо е сагата със скелето на изоставения строеж, за което е видно, че е негодно, но при откриването на процедурата по Закона за обществените поръчки липсва оценка на текущото му състояние. Оказа се, че няма и ПУП, а „както знаем и зайчарник, дори в Банкя, не можем да строим така“, посочи още Мария Капон. „В държава, в която един лев е повече от един детски живот, това не е безхаберие, не е просто корупция, това не е  кражба или некомпетентност. Това е престъпление! Казусът с изграждането на Национална детска болница вече не е въпрос към министъра на здравеопазването, а към главния прокурор на републиката“, обобщи народният представител Мария Капон.