Ще гласува ли ГЕРБ срещу Гешев? Подслушвани са повече от 3000 лица!

Ще гласува ли ГЕРБ срещу Гешев? Подслушвани са повече от 3000 лица!

Във връзка с изказване на Бойко Борисов, базирано на Доклада на Бюрото за контрол на СРС, председателят на „Ние идваме!“ Николай Хаджигенов заяви, че към настоящия момент се знае за малко над 3000 граждани, подслушвани по време на протестите. Комисията за полицейското насилие и подслушванията в 46-то НС установи 928 имена и ЕГН-та на хора, които са били подслушвани. Тези подслушвания са незаконни, независимо от дадените формални разрешения от Специализирания наказателен съд.

Адв. Хаджигенов припомни случая със съдия Владимира Янева, която беше осъдена именно за даване на разрешения за подслушване в разрез със закона.

Подслушванията на протестиращи граждани са по Глава първа от Наказателния кодекс – за въоръжено въстание, бандитизъм, насилствена смяна на властта, припомни адв. Хаджигенов. „Ако всичките тези подслушвания са законни, тоест не са издадени в нарушение на закона и ние наистина сме бандити, терористи, свалихме насилствено властта, защо няма обвинителни актове, защо не сме осъдени, защо не сме в затвора?“, попита адв. Хаджигенов.

По думите му това, че някой е ударил печат на нещо, не означава че то е законно.

Според председателя на „Ние идваме!“, днес Борисов се е презастраховал, прехвърляйки отговорността към специализирания съд, към Бюрото за контрол на СРС, към главния прокурор и попита бившия премиер дали това означава, че депутатите на ГЕРБ в парламента ще гласуват срещу Иван Гешев. „След като Борисов не е виновен, тогава Иван Гешев е виновен – той сам е започнал това, сам е разпореждал всичко“, коментира адв. Николай Хаджигенов.